Dorpen willen snelle buslijn tussen Kollum en Drachten

Er moet een snelle buslijn komen tussen Kollum en Drachten, vinden de dorpen en het bedrijfsleven langs de route. Zeven plaatselijk belangen, Achtkarspelen Bedrijven Contact en de handelsverenigingen van Kollum en Surhuisterveen doen deze oproep aan Provinciale Staten. De provincie is de concessieverlener voor het openbaar vervoer en zou dit moeten inbrengen bij Arriva.

De initiatiefnemers beweren dat de lijn een haalbaar en betaalbaar alternatief is voor de drastische krimp van het openbaar vervoer in dit deel van Noordoost-Friesland. Zo worden vaker en op meer lijnen belbussen ingezet.

De beoogde buslijn tussen Kollum en Drachten heeft tussenstops bij het NS-station in Buitenpost, Blauwverlaat, Surhuizum, Surhuisterveen en de carpoolstrook bij de A7. De bussen rijden niet door maar langs de dorpen en dat zorgt voor een goede combinatie van snelheid en bereikbaarheid, aldus de partijen. Alle gemeenteraden in Noordoost-Friesland en het Westerkwartier hebben onlangs hun steun betuigd aan dit initiatief.

In principe een heel mooi idee. Het is echter zo dat de Arriva moet bezuinigen. Is het dan niet zo dat de huidige lijnen 12 & 13 gaan verdwijnen? Dit zou absoluut niet moeten vinden wij. Voor Surhuizum zou het niet een op zich staand probleem zijn, maar hoe moeten bijvoorbeeld de kinderen en ouderen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, zich dan voort bewegen? Voor dorpen als Boelenslaan, Harkema en Kootstertille zou het ingrijpende gevolgen hebben. In de ogen van de plaatselijke belangen hebben ook mensen in buitengebied recht op openbaar vervoer en niet alleen als je in een kerndorp woont. Dat er in verhouding dan wat minder gebruik van gemaakt zou worden, zou geen probleem moeten vormen.

Op verzoek van meerdere plaatselijke belangen is de brief van H&I aangepast. Waar er eerder door hen werd gesproken door een breed gedragen burgerinitiatief voor deze snellere buslijn, wordt er nu in opgenomen dat deze nieuwe snellere buslijn nooit ten koste zou mogen gaan van de bestaande buslijnen. Mocht u hierover vragen hebben, kunt u altijd iemand van Plaatselijk Belang Surhuizum benaderen.
 

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia