Binnenkort heropening buurtgebouw Surhuizumermieden

Op 23 juni zal het volledig gerestaureerde  buurtgebouw in de Surhuizumermieden feeestelijk heropend worden. Dankzij de inspanningen van vrijwilligers, de opbrengst van 3 Lammetjesdagen en de financiële steun uit diverse fondsen is het resultaat een gezellig en comfortabel gebouwtje geworden, met de sfeer van een ouderwetse huiskamer. 

Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn grondig aangepakt. Het dak, kozijnen en deur zijn vervangen, evenals het elektra en sanitair en meubilair. De buitenmuren zijn opnieuw gevoegd, het plafond verhoogd, de vloer geïsoleerd en opnieuw gelegd, muren geïsoleerd en behangen, een nieuwe bar en schouw getimmerd en buitenom bestraat. Dit is allemaal uitgevoerd door de leden van de buurtvereniging De Mieden en hun vrienden. De jeugd heeft hun naam op het hout gezet, zodat zij vereeuwigd zijn. 

Het gebouwtje is oorspronkelijk in 1928 ook al zelf door de buurtgenoten gebouwd. De naam die toen gegeven werd Pro Rege en dit staat nog te lezen in de nok. Daarna werd het gebouw een dependance van de kerk van Surhuizum en verenigingsgebouw.

De kerk van Surhuizum heeft het gebouw in 1980 voor de symbolische som van 1 gulden overgedragen aan de buurtvereniging, die het omdoopte tot Petersburg, naar een lokale boerderij. 
Vervolgens werd er van alles georganiseerd in het "gebouke", zoals Sinterklaasfeest, klaverjassen, barbecue, dia-avonden en oliebollen bakken. 
Het buurthuis is de enige ontmoetingsplek van de buurtbewoners in de Surhuizumer Mieden en vormt het middelpunt van deze gemeenschap.

 

De buurtvereniging heeft 5.000 euro gekregen van het Oranje Fonds voor de renovatie van hun buurthuis in de Surhuizumermieden. Provincie Friesland en gemeente Achtkarspelen hebben elk 10.000 euro subsidie toegekend uit hun subsidieregeling platteland en het Mienskipfonds. Ook heeft de Rabobank bijgedragen met een schenking van 2.000 euro.

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia