Hendrik van Doezum is Geschiedenisdocent van het Jaar

VMBO-leerlingen zijn de toekomst bij de aanpak van de klimaatverandering. Dat is de boodschap van Hendrik van Doezum. Hij is zaterdag 12 november in Amsterdam uitgeroepen tot Geschiedenisdocent van het Jaar.

Met zijn leerlingen van VMBO3 was de geschiedenisleraar uit Harkema in het Rijksmuseum, waar de jury de beste geschiedenisdocent van het jaar koos. Bij de verkiezing gaat het erom dat de docent met kennis en enthousiasme de leerlingen inspireert. Dat kan de 26-jarige Van Doezum wel. In zijn motiverende en interactieve lessen op het Lauwers College in Buitenpost wil hij dat de leerlingen zich laten verplaatsen in andere tijden en personen. “Een van de belangrijkste taken van een docent is om leerlingen nieuwsgierig te maken en te triggeren”, zegt de leraar, die nu in Surhuizum woont.

De jury is het daarmee eens: “Van Doezum is een echte verhalenverteller en doet dat op een speelse manier”, concludeerde de jury na twee bezoeken aan het Lauwers College. “Hij brengt geschiedenis tot leven.” De leerlingen waarderen Van Doezum, deels vanwege zijn omgangsvorm, maar ook om zijn bevlogenheid. Hij neemt de leerlingen ook graag mee naar locaties die iets over de geschiedenis vertellen. En dat hoeft niet ver weg te zijn: De Spitkeet in Harkema noemt hij als voorbeeld. Dat geeft een goed beeld van de armoede in die omgeving, begin twintigste eeuw. “Het is goed om zoiets onder ogen te zien.”

Lees het hele artikel in de Grutte Gelf

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia