Slach om ’e Toer treft prima wandelweer

Op de laatste vrijdag van het jaar stond in Surhuizum de twaalfde editie van de wandeltocht Slach om ’e Toer op het programma. Ruim voor de start om 8.30 uur hadden de eerste wandelaars zich al ingeschreven bij het startbureau in MFC De Delfeart. Nadat de laatste regen was vertrokken, vertrokken ook de eerste wandelaars met een stevige tegenwind vanuit Surhuizum richting Harkema.

Dit jaar konden de wandelaars kiezen uit vier afstanden van 10, 15, 20 en 30 km. Bij de inschrijving was het inmiddels gezellig druk. De eerste wandelaars liepen de route van 30 km, waarna elk half uur de volgende afstand van start kon gaan. Om twaalf uur gingen de laatste wandelaars van de 10 km op weg naar de Doarpstsjerke met haar markante gemetselde kerktoren waar de wandeltocht haar naam aan dankt.

Via het Langpaed begaven alle wandelaars zich richting Harkema. De kortste route leidde langs de Featswâl richting Surhuisterveen, terwijl de langere afstanden via de Mellereed door Harkema liepen om zo bij het eerste rustpunt, bij Bouwbedrijf U. Veenstra, te arriveren. Hier konden de wandelaars genieten van koffie of thee met krenten- of suikerbrood klaar. De 20 km kwam passeerde dit punt nogmaals nadat ze via de tunnel onder de Betonwei een schilderachtig rondje door het coulissenlandschap van de gemeente te lopen. Rond het middaguur kwam zelfs de zon nog even tevoorschijn. De 30 km vervolgde hun weg via de Fjouwer Roeden naar het volgende rustpunten bij Loonbedrijf Bol in Boelenslaan en de maatschap Couperus-Meijer in Houtigehage, voordat ze koers zetten naar Surhuisterveen.

De routes van 15 en 20 km vervolgden hun weg door Harkema om langs de Featswâl in Surhuisterveen te komen. Net als de 10 km liepen zij langs de Oude Jirden door de ‘fûgeltsjesbuert’ naar de Nôtemûne van Koartwâld. Hier was het laatste, en voor de 10 km het enige, rustpunt ingericht. De 30 km kwam via de Molenweg bij de molen terecht, waar de wandelaars gastvrij werden ontvangen met warme chocolademelk en oliebollen, voordat ze de laatste kilometers naar Surhuizum aflegden. Bij aankomst in De Delfeart stond de warme snert klaar voor de deelnemers, nadat ze zich hadden afgemeld bij het startbureau.

Na de aankomst van de laatste wandelaar kon het bestuur, dankzij de toewijding van vele vrijwilligers en sponsoren, terugkijken op een geslaagd evenement. Uiteindelijk hadden 729 deelnemers zich ingeschreven voor de Surhúster kuiertocht. Mocht u ook eens mee willen lopen of weer mee willen doen, noteer dan alvast maandag 30 december 2024 in uw agenda. Voor meer informatie kunt u onze website www.slachometoer.frl in de gaten houden.

Foto’s: Kornelis van Dekken

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia