Surhuzum Alert!

Op de eerste maandag van de maand gaat de bel. De sirenes en NL-alert zijn overdag al getest, toch klinkt het een beetje als een alarmbel. Voor de deur staan Sita Land-Dotinga en Jacob Hooghiemstra namens Plaatselijk Belang. De sticker bij de deur geeft aan: geen verkopers aan de deur. Ze blijken echter een belangrijke boodschap te hebben, die ze graag via de Grutte Gelf kwijt willen aan de bewoners van Surhuizum. Hoewel die tijd er weer aan komt, is het bepaald geen kerstboodschap. Wel een terugblik, zoals die aan het einde van het jaar vaak plaatsvindt. Tegelijk wordt dan meestal vooruit gekeken naar het nieuwe jaar en daar dreigt het heel erg mis te gaan.

Wat is er aan de hand? Plaatselijke Belang is druk bezig met allerlei projecten. Van sommigen is het resultaat zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de reconstructie van de Doarpsstrjitte die in de afrondende fase zit. Ook van sommige commissies die onder de verantwoordelijkheid van Plaatselijk Belang vallen, is zichtbaar wat er gebeurt. Kijk maar naar de Grutte Gelf waarin u dit nu leest. Of de Sinterklaascommissie die net weer een goed georganiseerde intocht achter de rug heeft. Of de Bistepôle, waarvan velen uit het dorp genieten. En als straks de balkespringer eindelijk verplaatst gaat worden, kan niemand daar (figuurlijk) omheen. Mocht Piet Paulusma gelijk krijgen met zijn voorspelling van een strenge winter, dan is het de IJsbaancommissie die zorgt dat u in ons dorp kunt schaatsen.

Er zijn echter ook projecten die minder op de voorgrond plaatsvinden, maar die erg belangrijk zijn voor de toekomst van ons dorp. Het opstellen van een dorpsvisie, wat willen, kunnen en moeten we met ons dorp in de toekomst? En wat is daarin de rol van Plaatselijk Belang en de bewoners van Surhuizum? Moeten de werkzaamheden van Plaatselijk Belang niet worden vastgelegd in een handboek? Het DOM-project, waarover u vast nog meer gaat horen, richt zich op duurzame projecten. Hoe gaan we dat invullen in ons dorp?

Allemaal goede vragen, zult u denken en mooi dat Plaatselijk Belang zo actief is en druk bezig is met het beantwoorden daarvan. Dat dit en ook het uitvoeren van de eerdergenoemde praktische zaken veel tijd kost, zult u ook begrijpen. Maar dan nog een aanvullende vraag: weet u hoeveel mensen er op dit moment zitting hebben in Plaatselijk Belang? Dat antwoord is een stuk gemakkelijker te geven dan dat op de voorgaande vragen: dat zijn er 4! Naast Sita en Jacob, zijn dat Cora Groenhof en André Barwegen.

Zo weinig mensen, voor zoveel taken. Het is bijna onmogelijk, want nog lang niet alles is genoemd. Want wie gaat er naar de Federatie-vergadering van de dorpen in de gemeente? Iemand van PB. Wie zorgt dat er bij een bijzondere gebeurtenis in het dorp een attentie wordt geregeld? Iemand van PB. Wie zorgt dat nieuwe bewoners, wanneer ze zich hebben gemeld, worden verwelkomd met een attentie en worden gevraagd of ze lid willen worden? Wie zorgt dat de Doarpsjûn weer wordt georganiseerd? Wie zorgt voor de verdeling van de subsidies aan diverse verenigingen en organisaties in ons dorp, bijvoorbeeld uit het Leefbaarheidsfonds? Wie steunt de binnenkort te houden Slach om ‘e toer en de Delfeart? Op al die vragen is het antwoord: Plaatselijk Belang.

Wie doet nu een beroep op de inwoners van Surhuizum? Plaatselijk Belang! En daar komt het Surhuzum-alert om de hoek kijken. Zo lukt het namelijk niet langer, er moeten mensen bij om als Plaatselijk Belang stand te kunnen houden. Gebeurt dat niet, dan is het echt op korte termijn einde verhaal en komen alle zaken die in dit artikel aan de orde zijn gekomen, op losse schroeven te staan.

Diverse oproepen hebben niets opgeleverd. Diverse mensen zijn benaderd. Sommigen reageren daar positief op, maar zijn alleen beschikbaar voor éénmalige commissies en niet voor een vaste plaats in het bestuur. Die vastigheid is juist nodig om de klus te kunnen klaren de komende jaren. En het gaat niet om één persoon, hoe meer mensen hoe beter. De gezegden luiden niet voor niets: “vele handen maken licht werk” en “hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. 

Onder de vele betrokken bewoners van ons dorp zullen nu vast mensen zijn die denken: dit mag niet gebeuren. Zij kunnen contact opnemen met Plaatselijk Belang om informatie te vragen of zich aan te melden. Het is eventueel zelfs mogelijk (vrijblijvend!) een aantal vergaderingen bij te wonen om een goede indruk te krijgen van de gang van zaken.

De boodschap van Sita en Jacob is bij mij duidelijk overgekomen. Ik hoop bij u ook! Als ze de deur weer uitgaan, zie ik de eerste kerstversieringen in de buurt alweer hangen. Ik denk nog even aan die eerdergenoemde kerstboodschap. Koning Willem Alexander heeft er ook ieder jaar eentje en in die van vorig jaar sprak hij over gemeenschapszin. Mensen moeten volgens hem "niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij". Het lijkt volgens de koning steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. "De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen verliezen die verbindende functie steeds meer.”

Met dit alles in het achterhoofd wens ik u prettige kerstdagen en een heel goed nieuwjaar!

Meindert Brouwer

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia