Trouwen ondanks coronacrisis

De snelle verspreiding van het coronavirus betekent voor bruidsparen dat ze hun mooiste dag niet kunnen vieren zoals gepland. Veel bruiloften worden daarom uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Gerke Wassenaar en Berdien Talens vrijdag 20 maart in hun eigen tuin in de Surhuizumermieden, in het bijzijn van elf gasten. “Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. Als we langer zouden wachten, ging trouwen voor de bevalling niet meer gebeuren”, vertelt Berdien.

Oorspronkelijk zou het koppel op het gemeentehuis trouwen en daarna dineren met hun gasten. Door de sluiting van de horeca zat dat er niet in. “Vijf dagen van tevoren moesten we gaan schakelen. Gerke was heel teleurgesteld dat het niet door kon gaan zoals gepland. Maar we wonen mooi en hadden alles in huis, dus we wisten: we gaan ervoor.”

Hooibalen van de hooizolder - het stel heeft paarden - werden ingezet als zitplek voor de gasten. Decoratie was al besteld. De trouwambtenaar en de getuigen waren gewoon aanwezig, net als de vader van Berdien om zijn dochter weg te geven.

“Dat was ook het enige fysiek contact op de bruiloft, anders dan tussen mij en mijn man. Niemand van de gasten was verkouden, had koorts of moest hoesten - maar we wilden geen risico nemen.”

Nu de wittebroodsweken zijn aangebroken, hebben Gerke en Berdien even geen plannen. “We zouden een weekendje weggaan, maar dat gaat niet meer door. We proberen om gezond te blijven en kijken uit naar ons kind.”

Wel denkt het stel erover om over een tijdje een tuinfeest te geven. “Ik denk dat het dan een huwelijksfeest wordt, misschien in combinatie met een newborn-party. We gaan er hoe dan ook iets speciaals van maken.”

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia